Technical data

Datos técnicos
PROGRAM: Equipamiento - cultura
PROCEDURE: Concurso
SITE: Dessau, Sajonia-Anhalt
Alemania D
DATE: 2015
AREA: 3.940 m²
DEVELOPER : Bauhaus Dessau Foundation
AUTHORS: MEDIOMUNDO arquitectos
Marta Pelegrin & Fernando Perez
COLLABORATORS:
Arquitectos: Claudia Cerrelli, Pedro Francisco Martínez
Practicantes: Chapman Khan

Project description

For the first time, and by subtle yet powerful approach, the Bauhaus Museum in Dessau assumes its role as a catalyst for the new growth and outreach of Bauhaus Dessau Foundation. It's strength in its conception sets off a tide of influence for the Art and Design education, while the sophisticated architectural work acts as the exquisite glimmering spark for the delicate locality of Dessau.
Systole and Diastole Resembling a heart it proposes a spatial composition able to contract and expand, intensify and broaden, regulating the progress of people and knowledge. By way of its spatial infrastructure, the building adapts to the needs of different purposes and activities, capable of transformation and reconfiguration through time, and by time.
The new Bauhaus museum is located parallel to the important road Kavalierstra?e, and at the end of Ratsgasse. Their intersection not only serves as an urban entrance to the museum itself, but also to the landscape park. By treating the surrounding cityscape as positive constraints, the Antoinetten-stra?e and Ratsgasse become two important directional forces, where their crossing of tension form the crux of the building frame. Here the inner foyer gyrates the received energy around and into the museum's physique, analogous to the cardiac diastole and systole.
The gradients of privacy and access restriction balanced to the longitudinal measure of the structure, creates a subtle yet potent respect for the edifice.
The allowance for various configurations of spaces facilitated by a single system, echoes the entrustment of both historical and avant-garde disciplines that traverse the Bauhaus as an institution. Built for the progressive principles of Art and Design, the architecture allows for adaptability, flexibility, and transformation; day-by-day, season-by-season, and year-by-year.
Environmental Sustainability During the build works, existing trees are carefully preserved and replanted, integrated with new vegetation. Owing to the subtle and transparent architectural conceptions, Bauhaus museum's environment is control via simple design gestures. Ventilated facades chartering a compact solution for optimising the internal climate, also serving as an approach to control and guide natural lighting. Breeze flow through the museum by means of cross-ventilation. Water harvesting and photovoltaic modules, are engineered into the mechanics of the Bauhaus museum.
Dry construction and steel structure enable a system for rapid assembly, and disassembly when required. Long span steel sections enable large open plan spaces, optimising floor space especially for the special requirements of education, exhibitions and storage areas.
In the choice of the architectural system, efforts are made to incorporate provincial labour and technology within the territory of 250km. Hence the work decreases the energy consumption for conveyance, but more importantly, boosts the economy of the region, increasing its positive interventional impacts upon an expansive terrain.
Building Organization. The Bauhaus museum invites pedestrians to walk through or into its interior atrium courtyard; the central transition zone between the park and building's interior. This core of the framework, acts as the most important connective tissue between spatial contrasts, providing access to all learning and visitors areas. This architectural fissure, actively binds the open-public scale to the closed-private scale; ground floor of shop and cafe, to the upper floors of exposition halls, respectively.
On the onset, visitors are greeted by spaces consisting of relation with the park and cityscape. According to the building's longitudinal axis, spaces follow a gradation of public to private; from cafe and shop Northward, to logistics spaces Southward, respectively. This arrangement relates to the implementation of separate entrances, in sensitivity and network to the existing cityscape.
As the visitor ascends upward onto the first floor, the exposition anteroom presents a prologue to his cultural quest. As he progress upwards, expositional spaces with a larger need for security, climate control, and privacy are found. The steel structure, along with its permeable envelope, exhibit their advantage for the reconfigurable open plan. This spatial and structural union, not only provides for great control of the interior environment, but also simultaneously contribute to a tectonically honest urban image for the Bauhaus museum architecture.
Landscape Management. The landscape park maintains its existing characteristic integrity with the tactful tailoring of routes to associate with new spaces introduced..
Importance of entry points into the landscape park and the Bauhaus museum are clearly justified via the mediation of solid paving, in the ordination of two main routes attending to the urban tensions created by the surrounding cityscape. Pavimg demarcate areas around the Bauhaus museum, creating a series of transitional spaces between the exterior and the interior. The flux of events and activities in the education area, have the opportunity for expansion or outreach, practically coupling the Bauhaus museum with the landscape park.
Similarly, demarcated simply with the provision of soft and discontinuous permeable paving, the car-parking is situated and designed so as not to interrupt the continuity of the greenery, minimising its visual impact for the beauty of the area.
Lastly, new plant species that closely relate to the existing are introduced within the park setting generating additional cover and further beautifying the entire territory for the enjoyment of visitors and local Dessau inhabitants.