Technical data

Programme: Council Flats and Urban Design
Location: Madrid
Date of competition: 2007
Category: Residential
Area: 10,000 m2
Developer: Empresa Municipal de la Vivienda y Suelo (EMVS - Madrid Municipal Housing Developers Council)
Co-Authors: MOG Arquitectos
Collaborators: F. Orizia

Project description

The architectural competition launched by the Madrid Municipal Housing Developers Council asked for the design of 186 council flats in a traditional perimeter block development with a central courtyard.

Our proposal reacts on the competition forms of housing production. We propose a spacial infrastructure to be completed in different phases with different agents through other forms of public-private partnership. We propose a process to be hold, coordinated with the stakeholders (promoting institutions, future residents and contractors), as a research on the residential and urban habitat of Madrid periphery towns, where the competition is located.
A cooperative process of design and construction, management and transfer of land use and housing, may be a necessary way of rethinking the public-private partnership in the construction and housing management.

As numerous precedents and examples in the history of architecture and production of city, our project proposes a process, able to accommodate different circumstances and situations of its inhabitants. The competition project envisages one of the possible stages.

Instead of arranging a traditional solution of closed block building where dwellings are located on the perimeter alignment, we propose an articulated element/band that adapts to the topographical incidents of the site ( 12% slope) by means of bending itself ( we call it zag zag). The project s priority is to build a permeable urban fabric where a gradient of public spaces between the street, the square, the main gateway, corridors to the courtyards in height, covers and other common spaces is established.
The ground floor is therefore connected by means of continuous squares with small gardens in continuity with the city. On the upper floors, the galleries look to these large patios or neighbor courtyards. Adjustments to levels allow each band or bands enjoy a terrace part of the continuum of unevenness.
On each floor, we present a possible occupation program organized in "bands": circulation galleries; wet rooms and facilities and living spaces optimizing the south-east orientation in the housing. The whole housing program is completed according to the proposals and consensus concretized with stakeholders.