Technical data

Programme: 15 council flats
Location: Huelva
Date of competition: 2005
Category: Social Housing
Area: 2,450 m2
Developer: Junta de Andalusia (Andalusian Regional Government)
Collaborators: F. Orizia, O. Navarro, S. Morales

Project description

In 2005 the Junta de Andalusia (the Andalusian Regional Government) launched an architectural competition for young architects to design fifteen council flats and associated private, communal and public spaces in Huelva.
At MEDIOMUNDO arquitectos we believe that habitat is just as important, if not more important, than habitation: the spatial, social and cultural filter in which we relate with each other and represent ourselves.

The brief included designing 15 council flats and their associated private, comunal and public spaces functioning as a supporting structure for the integral production of habitat. In our proposal we ensured that the the transition from public to private spaces takes place via gradients of communal or collective spaces equipped with vegetation, shade, seating areas and playgrounds in order to guarantee this process.

An ample entrance connects the inner courtyard with the nearby public spaces. On the ground floor the courtyard is elevated with a covered seating area to avoid the look and feel of a well and it incorporates a children's playground and abundant vegetation. The collective space on the first floor opens our onto the street and one side of the courtyard looks out onto the outside world. The double-height collective space on the second and third floor looks out at the street. In this way it creates a relationship between the interior and exterior allowing for natural ventilation.

"The empty spaces, depending on their potential, have been converted into spaces that form part of a large communal house or receptacles or spatial translations of new social habits" (Manuel Delgado, sociologist).

MEDIOMUNDO arquitectos designed a wide and light-filled courtyard with a wall of wide steps used as a seating area and vegetation in order to soften the galleries, passageways and communal areas. We used jasmin to the south, ivy to the north and lemon trees to perfume and add a little flavour to the council flats.